Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 11:58

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

proetoimasia bbq gia xeimona

 

Πως να προετοιμάσετε την ψησταριά σας για τον χειμώνα

Οι ψησταριές της Outdoorchef μπορούν να χρησιμοποιηθούν 365 μέρες τον χρόνο, όμως υπάρχουν πολλοί που δεν επιθυμούν να ψήνουν κατά την χειμερινή περίοδο, οπότε επιλέγουν να την αποθηκεύσουν. Για να προστατεύσετε την ψησταριά σας από τις ζημιές που μπορεί να πάθει κατά την χειμερινή περίοδο, η αποθήκευση της πρέπει να γίνει μετα από κατάλληλη προετοιμασία. Παρακάτω περιγράφουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προστατευσετε την ψησταριά σας από αυτά τα προβλήματα.

Εισβολή ζώων στην ψησταριά

Είναι απόλυτα φυσικό κατά τους χειμερινούς μήνες, διάφορα μικρά ζώα όπως για παράδειγμα τα τρωκτικά να αποφασίσουν ότι μία ψησταριά που δεν χρησιμοποιείται είναι το τέλειο μέρος για να δημιουργήσουν μία φωλιά για τον χειμώνα. Το καπάκι παρέχει μια ωραία στέγη προφύλαξης και τα υπολείμματα τροφών που έχουν μείνει στο BBQ αποτελούν μία έξτρα πηγή τροφής για αυτά τα ζώα. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να καθαρίσετε αρκετά καλά το εσωτερικό της ψησταριάς σας, εάν πρόκειται να την αποθηκεύσετε τον χειμώνα.
Για τις ψησταριές υγραερίου και τις ηλεκτρικές, χρησιμοποιήστε μία βούρτσα καθαρισμού για να καθαρίσετε τις σχάρες, τις ράβδους - χοάνες και τους καυστήρες και ξύστε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες με μία σπάτουλα. Ρίξτε όλα τα υπολείμματα στον λιποσυλλέκτη για μεγαλύτερη ευκολία και στην συνέχεια αδειάστε το ώστε να παραμείνει καθαρό και αυτό κατά την διάρκεια της αποθήκευσης της ψησταριάς.
Για τις ψησταριές κάρβουνου, φροντίστε να καθαρίσετε καλά όλες τις σχάρες ψησίματος και την θήκη για τα κάρβουνα. Έπειτα, ξύστε με μία σπάτουλα τα εσωτερικά μέρη της ψησταριάς ώστε να φύγουν τα περισσότερα λίπη και αφήστε τα να πέσουν στον λιποσυλλέκτη. Αδειάστε τον λιποσυλλέκτη πριν την αποθηκεύσετε. Σε όποια ψησταριά και αν έχετε για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αφρό καθαρισμού Outdoorchef Chef Cleaner.
Η γενική ιδέα είναι να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λίπος και υπολείμματα μπορείτε ώστε να παραμείνει η ψησταριά καθαρή κα να μην ελκύει διάφορα ζώα λόγω των τροφών της.
Αν τυχόν είστε τόσο άτυχοι, ώστε να βρείτε κάποιο ζώο να έχει φωλιάσει μέσα στο grill, μην πανικοβληθείτε. Καθαρίστε ότι υπολείμματα υπάρχουν από το ζώο, ανάψτε το bbq στην μέγιστη θερμοκρασία και αφήστε το για 15 περίπου λεπτά για να καθαριστεί το εσωτερικό.

Μούχλα

Οι ίδιες συνθήκες που μπορούν να κάνουν μία ψησταριά ελκυστική για τα ζώα, επίσης δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα συνήθως δεν αναπτύσσετε κατά την περίοδο των παγετών, αλλά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες των παγετών ή τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης στις οποίες η θερμοκρασία της εποχής ευνοεί την δημιουργία μούχλας.
Δεδομένου ότι η μούχλα αναπτύσσετε και τρέφεται από οργανική ύλη, ένα παρατημένο και βρώμικο από λίπη grill, είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη της. Έτσι ο καλός καθαρισμός της ψησταριάς θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης μούχλας.
Αν τυχόν, εντοπίσετε μούχλα στο grill σας, μην πανικοβληθείτε. Καθαρίστε καλά το σημείο, και αφήστε το grill να κάψει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.

Διάβρωση και οξείδωση

Αφήνοντας λίπος και υπολείμματα τροφίμων στην σχάρα κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να υπάρξει κατακράτηση υγρασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διάβρωση και οξείδωση του grill. O καθαρισμός της σχάρας σας πριν από μία μακρά περίοδο αποθήκευσης όπου η ψησταριά δεν θα χρησιμοποιηθεί, θα βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες διάβρωσης και οξείδωσης στα διάφορα μέρη του grill και θα παρατείνει την διάρκεια ζωής της ψησταριάς.

Αποθήκευση του BBQ

Οι ψησταριές της Outdoorchef δεν είναι απαραίτητο να φυλαχτούν μέσα σε εσωτερικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά σίγουρα θα ήταν η ιδανική επιλογή αν έχετε αυτή την δυνατότητα. Απλά βεβαιωθείτε πως αν έχετε ένα bbq που λειτουργεί με φιάλη υγραερίου, αφήστε την φιάλη εκτός σπιτιού.
ΠΟΤΕ μην αποθηκεύετε μία φιάλη υγραερίου σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε μη αεριζόμενους χώρους όπως τα υπόγεια. Αν πρόκειται να αφήσετε την ψησταριά έξω, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου κατάλληλου καλύμματος για την διατήρηση των εξωτερικών επιφανειών καθαρών και την προστασία της ψησταριάς από την υγρασία.

To BBQ πρέπει πάντα να έχει μία δόση πλάκας και χαράς, αλλά μία μικρή συντήρηση θα διασφαλίσει ότι θα συνεχίσετε να ψήνετε με χαρά και ασφάλεια. Κρατήστε την ψησταριά σας καθαρή, και θα μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε ένα από τα παραπάνω προβλήματα, και έτσι θα είστε ακόμα πιο ευτυχισμένοι όταν θα ξανά ψήσετε την άνοιξη!

Καθαρίστε το grill σας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε το grill σας. Μην αποθηκεύετε το bbq σας χωρίς να καθαριστεί από τα υπολείμματα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Καθαρίστε πολύ καλά τις σχάρες ψησίματος. Επαλείψτε τις σχάρες με ένα λάδι για υψηλές θερμοκρασίες. Το λάδι θα τις προστατεύσει από την σκουριά για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν η ψησταριά σας διαθέτει λιποσυλλέκτη, τότε καλό θα ήταν να το καθαρίσετε πριν την αποθήκευση της.
Αφαιρέστε την μπαταρία, αν το grill σας διαθέτει ηλεκτρική ανάφλεξη για να αποφύγετε την διάβρωση της μπαταρίας τον χειμώνα.

 

Διαβάστηκε 3510 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 12:49

Σχετικά Άρθρα