Skip navigation
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:27

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΧΗΝΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χριστουγεννιάτικη Χήνα Γεμιστή Χριστουγεννιάτικη Χήνα Γεμιστή Χριστουγεννιάτικη Χήνα Γεμιστή

syntagi gia xristougenniatiki xina

Μαγειρέψτε την πεντανόστιμη αυτή γιορτινή συνταγή με χήνα γεμιστή με φρέσκα λάιμ και λεμόνια μαζί με υπέροχο γήινο άρωμα από θυμάρι και φασκόμηλο, γλασαρισμένη με μέλι που  ψήνεται πάνω σε ξύλο κέδρου για το τέλειο φινίρισμα. 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χήνα (2 έως 21/2 κιλά)
  • 2 λεμόνια
  • 2 λάιμ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
  • Ελαιόλαδο, όσο χρειάζεται
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο φασκόμηλο
  • 1 πράσινο μήλο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία της ψησταριάς σας στους 230c και προθερμάνετε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.
  • Χτυπήστε ελαφρά το στήθος και το δέρμα των ποδιών της χήνας σε σταυρωτό μοτίβο. Αυτό θα βοηθήσει το λίπος να λιώσει πιο γρήγορα κατά το μαγείρεμα.
  • Ξύστε τα λεμόνια και τα λάιμ σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε. Έπειτα κόψτε τα λεμόνια και τα λάιμ σε φέτες.
  • Αλατίστε γενναιόδωρα την κοιλότητα της χήνας, τρίψτε το μείγμα του ξύσματος στο δέρμα και πασπαλίστε λίγο μέσα στην κοιλότητα. Αλείψτε τη χήνα εξωτερικά με ελαιόλαδο για να ροδίσει.
  • Γεμίστε την κοιλότητα της χήνας με το θυμάρι, το φασκόμηλο, τις φέτες λεμονιού και λάιμ και τις φέτες μήλου
  • Εισάγετε τον καθετήρα στο πιο παχύ σημείο του στήθους της χήνας, αποφεύγοντας τα οστά. Τοποθετήστε τη χήνα απευθείας στο ταψί και έπειτα στη σχάρα, κλείστε το καπάκι και ψήστε για 40 λεπτά.
  • Αλείψτε τη χήνα με το μέλι. Μειώστε τη θερμοκρασία της ψησταριάς στους 160c. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70c, για 1 1/2-2 ώρες ακόμα.
  • Αφαιρέστε τη χήνα από τη σχάρα, σκεπάζουμε τη με αλουμινόχαρτο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Η εσωτερική θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τα 75c ενώ ξεκουράζεται.
  • Κόψτε τη χήνα σε κομμάτια και σερβίρετε.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο γιορτινό τραπέζι  !!  

Διαβάστηκε 340 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 15:43