Skip navigation
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2025 10:09

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΒΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  2outdoorchef nikos marolis συνταγή Χταπόδι με φάβα και καπνιστό τόνο

Μια ξεχωριστή γεύση από τη θάλασσα που παντρεύει το ζουμερό, μαλακό χταπόδι με την κρεμώδη φάβα και το αρωματικό άγγιγμα του καπνιστού τόνου. Ένα πιάτο γεμάτο υφές και αρώματα που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του καλοκαιριού.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μαντεμένιο σκεύος
Τηγάνι
Μαχαίρι κοπής
Λαβίδα

 

 

ΥΛΙΚΑ


1 χταπόδι
2 κ.σ. μηλόξιδο
2 φύλλα δάφνης
3 κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
Πίκλες από λάχανο ή όποια άλλα πίκλα προτιμάς
100 γρ. καπνιστό τόνο
Φάβα (για περίπου 4 μερίδες)
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αρχικά, κόβετε το χταπόδι σε ξεχωριστά πλοκάμια, αφήνοντας το κουκούλι ολόκληρο. Έπειτα, βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, προσθέτετε τη δάφνη, το μηλόξιδο και το αλάτι και τοποθετείτε μέσα το χταπόδι για να βράσει. Το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερό.
  • Παράλληλα, σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνετε με λίγο ζωμό από το χταπόδι και αφήνετε τα υγρά να εξατμιστούν. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία συνολικά τρεις φορές, ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και να γίνει το αποτέλεσμα πιο πλούσιο.
  • Όταν το χταπόδι βράσει, το αφαιρείτε και προθερμαίνετε την ψησταριά στο δυνατό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ψήνετε το χταπόδι σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, φροντίζοντας να το γυρίσετε στα 5 λεπτά ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο, καπνιστό χρώμα.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη φάβα και την απλώνετε σε πιάτο, δημιουργώντας τη βάση για το σερβίρισμα. Πάνω στη φάβα, προσθέτετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχετε ετοιμάσει προηγουμένως.
  • Έπειτα, τοποθετείτε πάνω το ψητό χταπόδι, συνοδεύοντας με λίγες πίκλες για να δώσετε φρεσκάδα και τραγανότητα, καθώς και τον καπνιστό τόνο που θα προσθέσει βάθος στη γεύση.
  • Τέλος, περιχύνετε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να αναδείξετε τα αρώματα του πιάτου και να ολοκληρώσετε τη γεύση. Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστό, για να το απολαύσετε στο μέγιστο.
Διαβάστηκε 22 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2025 11:20
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ