Skip navigation
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 10:00

ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ή ΕΡΓΑΛΕΙΟ;

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

metritis thermokrasias

 

Το ψήσιμο στη σχάρα αντιπροσωπεύει ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα: την ελευθερία, την ευθυμία, τη χαρά της ζωής και τη διασκέδαση. Αυτό που δεν αντέχει είναι ο υπερβολικός έλεγχο και η σταθεροποίηση της τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλοί οπαδοί κρέατος ορκίζονται σε έναν βοηθό που συνδυάζει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες - τον βασικό μετρητή θερμοκρασίας. Πώς γίνεται αυτό το μικρό grill gadget να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές; Και είναι πραγματικά τόσο σημαντικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα; Θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε


Μετρητής θερμοκρασίας πυρήνα - τι είναι ούτως ή άλλως;

Ένας βασικός μετρητής θερμοκρασίας δεν είναι ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από ένα θερμόμετρο, το οποίο μπορεί να ωθηθεί σε ένα κομμάτι κρέατος με τη μορφή παχιάς βελόνας και μετρά τη θερμοκρασία μέσα σε αυτό. Οι αναλογικοί μετρητές θερμοκρασίας πυρήνα δείχνουν τη θερμοκρασία σε μια ενσωματωμένη κλίμακα στο τέλος του ραβδιού μέτρησης, οι σύγχρονοι, ψηφιακοί μετρητές θερμοκρασίας πυρήνα έχουν οθόνη που συνδέεται με το θερμόμετρο μέσω ενός ανθεκτικού στη θερμότητα καλωδίου.


Ειδικά χαρακτηριστικά για μετρητές θερμοκρασίας πυρήνα

Σε καλό μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα όχι μόνο μπορείτε να διαβάσετε τη θερμοκρασία, αλλά και να ρυθμίσετε έναν συναγερμό που θα σας ειδοποιεί όταν επίτευχθεί η μέγιστη θερμοκρασία. Οι σύγχρονες συσκευές προσφέρουν επίσης λειτουργίες όπως η σύνδεση Bluetooth με κινητό τηλέφωνο για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας από απόσταση και τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε διάφορα σημεία. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία του φούρνου ή του εσωτερικού της σχάρας μπορούν να μετρηθούν ταυτόχρονα. Εάν μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις πληροφορίες στο κινητό, μπορείτε να εκτελέσετε τη διαδικασία αργού μαγειρέματος, όπως στήθος ή χοιρινό κρέας χωρίς άγχος. Όποιος μαγειρεύει τέτοια πιάτα χωρίς τεχνικά βοηθήματα χάνει γρήγορα την αίσθηση του τι συμβαίνει στη σχάρα ή πρέπει να παρακολουθεί τη σχάρα συνεχώς.

 

Η τεχνολογία χτυπά το συναίσθημα

Όσο καλύτερο (και πιο ακριβό) το κρέας που βάζετε στη σχάρα, τόσο υψηλότερη είναι η πίεση για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει: ένας τέλειος βαθμός μαγειρέματος, όπως το θέλετε εσείς ή όπως το ζητούν οι επισκέπτες. Εάν ψήνετε το κρέας κάθε μέρα, θα αναπτύξετε τελικά μια αίσθηση για το πόσο τέλεια μαγειρεύονται οι μπριζόλες - η δοκιμή πίεσης από το εξωτερικό λέει σε ένα έμπειρο δάχτυλο εάν είναι καιρός να αφαιρέσετε το κρέας από τη σχάρα. Αλλά για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχετε ψησεί εκατοντάδες μπριζόλες - ένας αριθμός στον οποίο η ερασιτεχνική σχάρα δεν θα φτάσει ποτέ. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε σχεδόν 100% βεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό μαγειρέματος του δικού σας κρέατος στη σχάρα είναι να το ελέγξετε με έναν μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα. Και ας είμαστε ειλικρινείς: Παρόλο τον ενθουσιασμό και τη χαρά της ζωής στη σχάρα - μια λάθος μαγειρεμένη μπριζόλα μπορεί να καταστρέψει όλο το βράδυ.


Ο έλεγχος σημαίνει ελευθερία

Εάν το κοιτάξετε από αυτήν την οπτική γωνία, ο έλεγχος σημαίνει επίσης έναν πολύ υψηλότερο παράγοντα χαλάρωσης. Γνωρίζετε πάντα πόσο καιρό πρέπει να είναι η μπριζόλα στη σχάρα και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αργότερα όλοι οι επισκέπτες θα γοητευτούν για τον τέλειο βαθμό μαγειρέματος. Αυτό διευκολύνει τη επικοινωνία, επειδή ο συναγερμός του μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα σας υπενθυμίζει να φροντίζετε ξανά το φαγητό. Και επιπλέον, θα ήταν κρίμα για το καλό κρέας. Η ουσία του ψησίματος είναι το φαγητό και η απόλαυση. Ο μετρητής θερμοκρασίας πυρήνα επιτρέπει στιγμές απόλαυσης. Αυτό εξασφαλίζει διασκέδαση και χαλάρωση κατά το μπάρμπεκιου και ενθουσιασμό κατά το φαγητό.

 

Bild1 Kerntemperaturmesser 1 750x500

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η θερμοκρασία;

Το ερώτημα παραμένει γιατί ο έλεγχος της θερμοκρασίας του κρέατος είναι τόσο απαραίτητος. Η μετουσίωση των πρωτεϊνών στο κρέας ακολουθεί πάντα το ίδιο μοτίβο και ξεκινά από τους 40 βαθμούς. Το εύρος θερμοκρασίας στο οποίο κινείται μια τέλεια μαγειρεμένη μπριζόλα κυμαίνεται μεταξύ 48 και 58 βαθμών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μπριζόλα κυμαίνεται από σχεδόν ωμή έως καλά μαγειρεμένη. Ανάλογα με τη θερμοκρασία στη σχάρα, το κρέας μπορεί να περάσει μέσα από αυτό το εύρος θερμοκρασίας μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, εάν δεν χρησιμοποιείτε μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα και δεν έχετε ήδη αισθανθεί τον βαθμό μαγειρέματος όταν υπάρχουν πολλές μπριζόλες, θα "πετάτε στα τυφλά" και σπάνια θα βρείτε τον τέλειο βαθμό μαγειρέματος.

 
Σημαντικό: Η θερμοκρασία-στόχος δεν είναι ίδια με την τελική θερμοκρασία

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε κατά τη χρήση ενός μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα είναι: Η θερμοκρασία του φαγητού που πρόκειται να ψηθεί αυξάνεται κατά περίπου τρεις βαθμούς όταν το κρέας έχει ήδη αφαιρεθεί από τη σχάρα. Ο λόγος: υπάρχει ακόμα τόση θερμότητα αποθηκευμένη στα εξωτερικά στρώματα που η μπριζόλα θερμαίνεται ακόμη περισσότερο μόνο από αυτή την υπολειμματική θερμότητα. Έτσι, εάν στοχεύετε σε θερμοκρασία πυρήνα 55 βαθμών, θα πρέπει να αφαιρέσετε το κρέας από τη σχάρα στους 52 βαθμούς και να λάβετε υπόψη την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες και έναν μετρητή θερμοκρασίας πυρήνα, σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την τέλεια μπριζόλα στη σχάρα.

Διαβάστηκε 1745 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 10:57