Skip navigation
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:37

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & BBQ

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

mpaxarika kai bbq sto blog

Τα μπαχαρικά στη μαγειρική είναι σημαντικό μέρος της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Τις περισσότερες φορές το σωστό μπαχαρικό σε ποσότητα ή σε είδος είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει μια συνταγή. Αν δεν γνωρίζουμε βέβαια καλά τα μπαχαρικά μπορούμε πολύ εύκολα να καταστρέψουμε μια συνταγή! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο μπάρμπεκιου. Ο κανόνας είναι: όσο λιγότερα καρυκεύματα μπαίνουν στην προετοιμασία των ψητών τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα!

Υπάρχουν μπαχαρικά τα οποία σε πολύ μικρή ποσότητα κάνουν θαύματα αλλά σε περίπτωση που γίνει λάθος χρήση μπορούν να καλύψουν μια ολόκληρη συνταγή.
Υπάρχουν περιπτώσεις που τα πολλά μπαχαρικά δεν χρειάζονται γιατί η πρώτη ύλη είναι ο πρωταγωνιστής. Για παράδειγμα σε ένα πολύ καλό Rib-eye steak λίγο αλάτι και πιπέρι είναι αρκετά!!

Στο BBQ ο καθένας έχει το δικό του μίγμα μπαχαρικών το οποίο διαφοροποιείτε από την επιλογή της πρώτης ύλης. Σε ένα beef brisket μόνο το αλάτι και το πιπέρι είναι υπερ αρκετά για να απογειώσουν την γεύση ενώ σε ένα φιλέτο γαλοπούλας μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε παραπάνω μπαχαρικά όπως αποξηραμένο σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα !! Τα πάντα όμως είναι στην προσωπική ευχαρίστηση του καθενός !!


Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα των μπαχαρικών ή ο τύπος των μπαχαρικών, πολλές φορές ανάλογα με τον τύπο του μπαχαρικού αλλάζει και η χρήση του. (επιτραπέζιο αλάτι – θαλασσινό αλάτι-Καπνιστό αλάτι κτλπ.)

Μίγματα μπαχαρικών

Salt & Pepper

100γρ πιπέρι χοντροαλεσμένο (Coarse Black Pepper)
200γρ αλάτι ημίχονδρο (Kosher Salt)


mpaxarika eikona2

S.P.G Rub ( S.alt P.epper G.arlic)


50γρ Αλάτι (Kosher Salt)
25γρ Πιπέρι (Coarse Black Pepper)
12 γρ Σκόρδο “ημιχονδρο” (Granulated Garlic) όχι σκόνη.


BBQ Rub


50γρ S.P.G Rub
7γρ Πάπρικα
12γρ Κρεμμύδι “ημιχονδρο” (Granulated Onion) όχι σκόνη.

mpaxarika eikona

Αυτά είναι τρία βασικά μπαχαρικά για το BBQ τα οποία δεν είναι ο κανόνας, ο καθένας μπορεί να τα μετατρέψει και να τα φτάσει στις δικές του γεύσεις. Το μόνο που θα πρέπει να προσέχετε είναι η χρήση της ζάχαρης, ειδικά σε low and slow μαγειρέματα, διότι μετά από κάποιο σημείο πικρίζει.

 

Διαβάστηκε 4015 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 12:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ »