Skip navigation
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 18:35

ΠΟΙΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(24 ψήφοι)

poia psistaria na epilexo

 

Ποια ψησταριά υγραερίου να επιλέξω ?

Σίγουρα αναζητώντας την ιδανική ψησταριά για εσάς θα αναρωτιέστε, ορθογώνια ή σφαιρική, πολλοί ή λίγοι καυστήρες;

Ας αποσαφηνήσουμε λοιπόν κάποια πράγματα:
Μέχρι τώρα βλέπουμε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, αλλά συσχετίζουμε το BBQ με το κλασικό ορθογώνιο σχήμα (γνωστό ως αυστραλιανό).
Στην πραγματικότητα, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν στην αγορά και παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων οι ψησταριές με σφαιρικό σχήμα, που ονομάζονται "kettle".

Ποια είναι η διαφορά;

Ο "Αυστραλός" έχει ορθογώνιο σχήμα, τοποθετούνται οι καυστήρες ακριβώς κάτω από τη σχάρα και προστατεύονται από ανοξείδωτη λαμαρίνα την λεγόμενη αντιφλογιστική, η οποία διανέμει θερμότητα, προστατεύει τον εκάστοτε καυστήρα και κάνει την απόσβεση του λίπους, δημιουργώντας τον καπνό και τους υδρατμούς που προσφέρουν τη γεύση του μπάρμπεκιου στα ψητά μας.

Κάτω από τους καυστήρες βρίσκεται ο λιποσσυλέκτης που πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρός, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μη φυσιολογική ανάφλεξη στα λίπη που έχουν κολλήσει.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα, με πλαϊνή εστία μαγειρέματος με ή χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης σούβλας, το ελάχιστο από 2 καυστήρες και πάνω. Επομένως οι ορθογώνιες ψησταριές είναι ιδανικές κυρίως για άμεσο μαγείρεμα, το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και λιγότερο κατάλληλες για την
έμμεση μαγειρική , όπου θα χρειαστεί να περιορίσουμε την επιφάνεια μαγειρέματος έως και 50% αν επιθυμούμε να ψήσουμε το φαγητό μας (μεγάλα κομμάτια κρέας ή ταψί) με έμμεση θερμοκρασία.

 

systima orthogonias esoterika

 

Οι νέες ορθογώνιες ψησταριές της OUTDOORCHEF παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με καινοτόμα χαρακτηριστικά, στην πραγματικότητα έχουν ένα διπλό θάλαμο μαγειρέματος διαιρούμενο με ένα τοίχο όπου μπορούμε να μαγειρέψουμε σε διαφορετικές θερμοκρασίες στον ίδιο θάλαμο.
Υπάρχει η δυνατότητα να μαγειρέψετε το φαγητό και σε σχετικά πολύ χαμηλή θερμοκρασία παρόλαυτα όμως και αυτή η σειρά ψησταριών υγραερίου που ονομάζεται DUALCHEF είναι ιδανική κατα κύριο λόγο για το άμεσο μαγείρεμα.

 

orthogonia psistaria

 

Ας προχωρήσουμε στις σφαιρικές ψησταριές, τις λεγόμενες "kettle".

Αυτές οι ψησταριές υγραερίου διαθέτουν ένα ή δύο καυστήρες. Προστατεύονται από μία χοάνη με επισμάλτωση που ονομάζεται Easy Flip.
Αυτή η χοάνη προστατεύει πλήρως τον έναν ή τους δύο καυστήρες, εκπέμπει θερμότητα και κάνει την απόσβεση του λίπους, δημιουργώντας τον καπνό και τους υδρατμούς που προσφέρουν τη γεύση του μπάρμπεκιου στα ψητά μας.
Η θερμότητα επίσης εξέρχεται περιμετρικά της χοάνης και το στρογγυλό σχήμα εξασφαλίζει μια τέλεια κυκλοφορία αέρα και εγγυάται ένα μαγείρεμα με έμμεση μέθοδο τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν τα τρόφιμα μαγειρεύονται με την κυκλοφορία της θερμότητας.
Η πραγματική δύναμη βρίσκεται σε αυτή τη χοάνη και στη ρύθμιση έμμεσου μαγειρέματος, στη συνέχεια η θέση της χοάνης, συλλέγει όλα τα λίπη και τα μεταφέρει σε έναν ειδικό λιποσυλλέκτη που βρίσκεται κάτω από το κάδο της ψησταριάς. Αυτό εξασφαλίζει ότι η ψησταριά μας παραμένει σίγουρα
καθαρή αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει ποτέ ο κίνδυνος αναφλέξεων επειδή τα λίπη δεν θα πέσουν ποτέ σε φλόγα.

kettle monos kaustiras

Έτσι έχουμε και τα 57 εκατοστά της επιφάνειας της διαμέτρου του bbq μας χρησιμοποιήσιμα για έμμεσο ψήσιμο. Το σφαιρικό σχήμα και η ισχύς του καυστήρα επιτρέπει να φτάσει τους 350 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα να μπορείτε να μαγειρέψετε τις πίτσες σε λίγα λεπτά μιμούμενοι ένα πραγματικό φούρνο πίτσας.

Στην περίπτωση των μοντέλων με 2 καυστήρες ο μικρός καυστήρας φτάνει σε μέγιστη θερμοκρασία 100 βαθμούς στη σχάρα, και μας προσφέρει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε την ψησταριά για ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία "low & slow" όπως λένε στις Η.Π.Α, κάτι που κανένα άλλο bbq αερίου δεν μπορεί να κάνει.
Στρέφοντας την χοάνη της ψησταριάς στη θέση του ηφαιστείου, συγκεντρώστε τη θερμότητα προς το κέντρο για να επιτύχετε ένα μαγείρεμα με άμεση θερμότητα (για φιλέτα και μοσχαρίσιες μπριζόλες) ή μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν μια εξωτερική εστία μαγειρέματος για να χρησιμοποιήσετε το τηγάνι σας ή την κατσαρόλα σας όπως ακριβώς το χρησιμοποιείτε σε εστία αερίου στο σπίτι σας.
Είναι αλήθεια ότι με την χοάνη σε αυτή τη διαμόρφωση έχουμε μια μικρή επιφάνεια για ψήσιμο, αλλά αντισταθμίζεται εξαιρετικά μεγαλώνοντας την επιφάνεια της με μία μαντεμένια πλάκα ή σχάρα. Eγώ προσωπικά για οικογενειακή χρήση προτιμώ την μαντεμένια πλάκα όπου μπορώ να μαγειρέψω με ασφάλεια πολλά διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Η σφαιρική ψησταριά OUTDOORCHEF επίσης ευνοεί τη χρήση διαφόρων αξεσουάρ, από ταψιά, wok κτλ.

thesi xoanis

 

Με λίγα λόγια, η σφαιρική ψησταριά υγραερίου "kettle" σίγουρα παραμένει το πιο ευέλικτο bbq.

Η συμβουλή που σας δίνω δεν είναι να σταθείτε μόνο στην εμφάνιση - αισθητική ενός bbq, αξιολογήστε καλά τη χρήση που πρέπει να κάνετε σε αυτό και τα επιμέρους πλεονεκτήματα της κάθε σειράς για να καταλήξετε στο bbq που θα χρησιμοποιείτε και θα απολαμβάνετε περισσότερες φορές!

Αναζητήστε την ψησταριά υγραερίου σας, ανάμεσα στις καινοτόμες σειρές OUTDOORCHEF που θα βρείτε εδώ

 

Διαβάστηκε 14744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 11:33