Skip navigation
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 11:26

2 ΒΑΣΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΡΙΖΟΛΑΣ

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

2 vasika tips gia to psisimo tis mprizolas

Έχεις διαλέξει την τέλεια μπριζόλα ribeye, την βγάζεις από το ψυγείο, την καρυκεύεις, την ρίχνεις στη σχάρα, την ψήνεις στην επιθυμητή θερμοκρασία, την βγάζεις και την τρως … Λάθος !!
Αρχικά ας πούμε ότι έκανες αυτή την διαδικασία. Θα δείς ότι στο πάγκο που την έχεις κόψει βλέπεις αρκετά ζουμιά. Όλα αυτά τα ζουμιά θα έπρεπε αντί να είναι στο πάγκο κοπής ή στο πιάτο που την κόβεις να είναι μέσα στο steak και να νιώσεις όλη αυτή την υγρασία στο στόμα σου!


Μάθε λοιπόν τα δύο βασικά αλλά απλά tips για να ψήνεις καλύτερα τη μπριζόλα σου:

  1. Αρχικά πρέπει να ξέρεις ότι όσο πιο γρήγορα ψήσεις την μπριζόλα σου τόσους περισσότερους χυμούς θα κρατήσει μέσα. Όσο ψήνεται χάνει υγρασία!
    Ας πούμε λοιπόν ότι θέλουμε την μπριζόλα ψημένη medium άρα εσωτερική θερμοκρασία 60 βαθμούς κελσίου. Όταν βγάζουμε την μπριζόλα από το ψυγείο έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 0-4 βαθμούς .. Σωστά? Σωστά !! Αν αφήσουμε την μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες τότε η εσωτερική θερμοκρασία θα φτάσει τους 15-20 C. Που θέλω να καταλήξω…. Είπαμε στην αρχή ότι όσο ποιο γρήγορα φτάσει στους 60C τόσους περισσότερους χυμούς θα κρατήσει η μπριζόλα άρα από το 20C στο 60C θα πάει πολύ ποιο γρήγορα άρα κέρδισα χυμούς!!
  2. Όπως όλοι μας θέλουμε λίγη ξεκούραση έτσι και η μπριζόλα μας!! Αφού τελειώσουμε το ψήσιμο και αφού περιμέναμε είδη 2 ώρες για να την φάμε…. Ξέρω ότι σας τρέχουν τα σάλια αλλά δώστε άλλα 5 λεπτά στην μπριζόλα σας να ξεκουραστεί. Θα αναρωτιέστε γιατί… Αν και σας απάντησα στην αρχή του post θα το ξανακάνω!!  
    “Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος όσο η μπριζόλα ξεκουράζεται φτιάξτε τη σαλάτα, τη γαρνιτούρα ή την σάλτσα που θα συνοδέψετε την μπριζόλα (Εγώ ποτέ δεν βάζω σάλτσα στο steak μου)”!!Φανταστείτε λοιπόν ότι μέσα στο steak έχουμε μια δέσμη μικρών κελιών γεμάτα από χυμούς, όταν το μαγειρεύετε η θερμότητα προκαλεί τη συρρίκνωση αυτών τα οποία με τη σειρά τους πιέζουν τους χυμούς προς το κέντρο της μπριζόλας. Φανταστείτε ένα μπαλόνι νερού όπου όταν το πιέζετε στο ένα άκρο, το νερό μετατοπίζεται στο άλλο άκρο. Φανταστείτε τώρα ότι το χέρι σας είναι η θερμοκρασία της σχάρας. Ευτυχώς αυτό το οποίο συμβαίνει στα κελιά πιέζοντας είναι μόνο προσωρινά, υπό τον όρο ότι δεν έχετε παραψήσει την μπριζόλα!! Με λίγα λεπτά ξεκούρασης τα κελιά θα επανέλθουν στο προηγούμενο σχήμα τους και οι χυμοί θα μεταναστεύσουν πίσω από το κέντρο για αναδιανεμηθούν σε όλη τη μπριζόλα. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι χυμοί θα απελευθερωθούν στο πιάτο ή στο πάγκο όπου κόβουμε την μπριζόλα. Αναλόγως το κομμάτι το οποίο έχουμε ψήσει θέλει και την ανάλογη ώρα ξεκούρασης. Για ένα steak τα 5 λεπτά είναι αρκετά.

Όλα όσα είπαμε ισχύουν σε όλα τα κρέατα και όχι μόνο στα steak!!
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ψήσετε μια μπριζόλα ακολουθήστε αυτά τα δύο απλά tips και θα δείτε μεγάλη διαφορά!! Για τους δύσπιστους μπορούν να κάνουν test με δύο μπριζόλες από το ίδιο ζώο και να κάνουν δύο διαφορετικά ψησίματα… Ένα όπως σας είπα εγώ και ένα όπως κάνατε πάντα!!
Θα επανέλθω στο μέλλον και με περισσότερα tips όσο αναφορά το ψήσιμο σε ένα steak!!

 

Διαβάστηκε 3875 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 15:00