Skip navigation
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 12:12

ΣΩΣΤΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΨΥΞΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ

Γράφτηκε από  outdoorchef-greece
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

apopsixi kreaton cover

Όλοι μας αποθηκεύουμε ή και αγοράζουμε κατεψυγμένα κρέατα. Γνωρίζουμε όμως ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι απόψυξης? Δεν θα εμβαθύνουμε αρκετά στο θέμα και να αναλύσουμε μικροβιολογικά τι μπορεί να γίνει αρκεί να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Απόψυξη στο ψυγείο.

Για να ξεπαγώσει κάτι στο ψυγείο θέλει αρκετή ώρα μπορεί και ημέρα αν μιλάμε για μεγάλο κομμάτι κρέας. Έτσι ο σωστός προγραμματισμός στο τι θέλω να μαγειρέψω αύριο θα μας σας σώσει. Το θετικό είναι ότι η απόψυξη γίνεται ομαλά και σίγουρα δεν επηρεαζόμαστε από την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας όπου αναπτύσσονται μικρόβια. Επίσης κατά την απόψυξη στο ψυγείο μπορώ να καταναλώσω το τρόφιμο μέσα σε δύο ημέρες κάτι που μας βοηθά στο προγραμματισμό μας.
Tip: Τοποθετήστε το τρόφιμο σε ένα μπολ ή σε ένα ταψί καθώς θα βγάλει ζουμιά κατά την απόψυξη.


Απόψυξη σε κρύο τρεχούμενο νερό.

Με αυτό τον τρόπο επιταχύνω τη διαδικασία της απόψυξης αλλά πρέπει να προσέξω ορισμένα σημεία. Το τρόφιμο θα πρέπει να είναι καλά κλειστό σε σακούλα και να μην έρχεται σε άμεσα επαφή με το νερό καθώς θα μας αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα. Το ιδανικότερο θα ήταν να είναι κλειστό σε κενό αέρος (vacuum). Το νερό θα πρέπει να είναι κρύο. Αν χρησιμοποιήσω ζεστό νερό εκτός το ότι μπορεί να “ψηθεί” ελαφρώς εκτίθεται και στην επικίνδυνη ζώνης θερμοκρασίας. Το νερό πρέπει να είναι τρεχούμενο διότι αν το αφήσω μέσα σε κρύο νερό μετά από λίγη ώρα το νερό θα έχει παγώσει και έτσι δεν θα επιτύχουμε άμεσα την απόψυξή του. Το αρνητικό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι οτιδήποτε αποψύξουμε θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. 
Tip: Για να είμαστε σίγουροι μετά το τέλος της διαδικασίας σαπουνίζουμε πολύ καλά το νεροχύτη μας για να αποφύγουμε την διασταυρούμενη επιμόλυνση. Γενικά αυτός ο τρόπος είναι επίφοβος διότι κατά την απόψυξη μπορεί σταγόνες νερού να πάνε σε αρκετά μέρη της κουζίνας έτσι θα απέφευγα να αποψύξω κρέατα με αυτόν τον τρόπο.


Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων.

Τελευταίος τρόπος απόψυξης είναι στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο όμως στη περίπτωση όπου ο φούρνος μας έχει την επιλογή defrost και όχι γενικά σε όλους τους φούρνους μικροκυμάτων. Επιτυγχάνουμε γρήγορη απόψυξη. Θα πρέπει να προσέχουμε σε όλη την διαδικασία της απόψυξης ότι δεν έχει ζεσταθεί σε κάποιο σημείο το τρόφιμο. Σε αυτή τη περίπτωση καλό θα ήταν να αφαιρέσουμε από το φούρνο το τρόφιμο να το αφήσουμε να κρυώσει και να συνεχίσουμε. Επίσης όπως και στην απόψυξη με νερό θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα το τρόφιμο.
Tip: Καθαρίζουμε αρκετά καλά μετά την απόψυξη το φούρνο μικροκυμάτων για να αποφύγουμε διασταυρούμενη επιμόλυνση.


Ο ιδανικότερος τρόπος είναι η ομαλή απόψυξη στο ψυγείο καθώς μπορεί ακόμα και ποιοτικά ένα κομμάτι κρέας να έχει πρόβλημα με μια γρήγορη απόψυξη.

Σε καμία περίπτωση δεν αποψύχουμε τρόφιμα σε Θερμοκρασία δωματίου και δεν τα ξανά βάζουμε στη κατάψυξη σε περίπτωση όπου έχουν ξεπαγώσει.

 

Διαβάστηκε 4269 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 12:29