Skip navigation
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 10:33

ΜΠΡΙΖΟΛΑ TOMAHAWK

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΜΠΡΙΖΟΛΑ TOMAHAWK

mprizola tomahawk sti psistaria

Το επιβλητικό όνομα Tomahawk steak το πήρε από το σχήμα του διότι μοιάζει με τσεκούρι. Στην ουσία είναι το ribeye με το κόκκαλο το οποίο μπορεί να  φτάσει μέχρι και τους 45-50 πόντους. Επειδή είναι ένα ακριβό κομμάτι κρέας πολλοί αποφεύγουν να το μαγειρέψουν διότι φοβούνται να μην το καταστρέψουν.  Αν είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και έχεις λίγες γνώσεις είναι αρκετά εύκολο στο μαγειρέματά του!

Επειδή πολλές φορές φτάνει μέχρι και το 1,5 κιλό συνήθως αρκετοί φτάνουν να το κάψουν εξωτερικά ενώ μέσα δεν έχουν πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στην προσπάθεια τους να τα καταφέρουν στεγνώνει αρκετά το κρέας. Είναι σημαντικό η χρήση θερμομέτρου για να ψήσετε το κρέας ακριβώς όπως σας αρέσει.

Βαθμοί ψησίματος:
Blue- 46-49C
Rare –52-55C
Medium Rare-55-58C
Medium-60-63C
Medium Well-65-68C
Well Done-71++C

ΥΛΙΚΑ

  • Ribeye Steak με κόκκαλο (Tomahawk Steak) 2τεμ.
  • Αλάτι Ημίχονδρο
  • Πιπέρι Ημίχονδρο
  • Βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ας πούμε ότι θέλουμε το steak μας να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60C (Medium).  
  2. Καρυκεύουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια το steak. Δεν φοβόμαστε το καρύκευμα διότι μιλάμε για ένα μεγάλο κομμάτι κρέας.
  3. Ξεκινάμε πάντα σε άμεσο ψήσιμο και στη συνέχεια αν δεν έχει προλάβει να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία γυρνάμε σε έμμεσο ψήσιμο εως ότου την επιτύχουμε. (Μπορεί να μην χρειαστεί και καθόλου)
  4. Προθερμένουμε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 280-300C
  5. Από την στιγμή που το steak μας έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες και έχει φτάσει εσωτερική θεμοκρασία 17-20 βαθμούς ξεκινάμε το μαγείρεμα. Τοποθετούμε σε άμεσο ψήσιμο και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσό-καφέ χρώμα. Αν έχει πάρει το χρώμα που θέλουμε αλλά η θερμοκρασία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί τότε το γυρνάμε σε έμμεσο ψήσιμο έως ότου το πετύχουμε.
  6. Ξεκουράζουμε το steak για 7-10 λεπτά και προσθέτουμε βούτυρο.

Δύο απλά tips που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν το ψήσιμο της μπριζόλας Tomahawk.

  1. Να το βγάλουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1-2 ώρες ή ακόμα καλύτερα μέχρι να φτάσει εσωτερική θερμοκρασία 17-20 C.
  2. Να το ξεκουράσουμε στο τέλος του ψησίματος για τουλάχιστον 7-10 λεπτά.

 

 

Διαβάστηκε 448 φορέςΤελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 14:49
Odysseas Bogioglou

Ο Οδυσσέας Μπόγιογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Η εργασιακή του εμπειρία ξεκίνησε παράλληλα με τις σπουδές του, στο «Anthemus Sea Beach Hotel & Spa”, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής και στο «ZAK – Contemporary Bistrot” στη Θεσσαλονίκη.
Από το 2013, ξεκίνησε να εργάζεται στο TGI Fridays, ενώ από το 2016 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση του Area Chef για τα brands «TGI Fridays” και «PAX Burgers”.

Λατρεύει το Street Food από όπου και αν προέρχεται, το καλό κρέας, το φρέσκο ψάρι και εννοείται το BBQ. Έχει συμμετάσχει ως team leader-chef σε αρκετά food festivals και έχει καταφέρει να πάρει διακρίσεις μέσα από αυτά.
Από το 2016 ανακάλυψε την αγάπη του για το American BBQ και προσπαθεί καθημερινά να ανακαλύψει τα μυστικά και να αναπτύξει τις τεχνικές του BBQ. Έχει γίνει “Συλλέκτης” ψησταριών καθώς από τότε που ξεκίνησε έχει 5 ψησταριές διαφορετικών style και καθημερινά μελετά και προπονείται πάνω σε αυτές.

Στον ελεύθερό του χρόνο κάνει BBQ Parties για φίλους, όπου και δοκιμάζει νέες συνταγές. Γιατί όπως λέει, αν δεν πειραματιστείς στους φίλους σου, που θα το κάνεις;

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.
ΠερισσότεραOk